Duinen van Maspalomas

Naast het prachtige centrum van Maspalomas vindt u de duinen van Maspalomas, de vijver van Maspalomas met twee natuurgebieden met een breed toeristisch en landschappelijk belang, beide geclassificeerde beschermde gebieden.

Duinen van Maspalomas richting Playa del Ingles

De duinen van Maspalomas zijn zonder twijfel de grootste attractie van de duizenden toeristen die elk jaar naar Gran Canaria komen.

Het is een beschermd gebied van 5 vierkante kilometer, en het is nodig vanwege de klimaatverandering, maar ook het toerisme heeft een drastische invloed op dit prachtige natuurfenomeen.

Volgens de geschriften van de duinen moeten de duinen niet ontstaan zijn maar hun huidige vorm hebben gekregen door een tsunami die in 1755 plaatsvond na een aardbeving.

In de Sahara

De beroemde duinen van Maspalomas zien er misschien uit als een beetje van de Sahara die naar Gran Canaria is overgewaaid. Het is bijna 1 van de vele wereld wonderen wat je hier ziet!

Niemand kan zeggen hoe het hier gevormd is honderden jaren geleden, hoewel sommige experts zeggen dat een enorme tsunami meer dan 200 jaar geleden de hele duinen, lagune en strandsysteem in één grote storm na een aardbeving heeft gecreëerd.

De beroemde duinen van Maspalomas

Mobiele duinen

Door de altijd aanwezige noordoostenwind zijn zandkorrels in de loop der jaren dikker geworden. Met de komst van Playa del Ingles is het toerisme toegenomen op Gran Canaria, maar is ook het duinlandschap deels beschermd gebied geworden.

Tegenwoordig liggen de duinen iets zuidelijker dan 45 jaar geleden, toen de zandduinen veel noordelijker lagen.

Het zand bestaat uit verpulverd krijt en schelpen aangevuld met vulkanisch zand, en is er nog steeds vegetatie in de vorm van struiken en bosjes te zien.

Het uitzicht op de duinen is elke dag anders, in de volksmond worden daarom “mobiele duinen” genoemd.

Beschermt gebied

De duinen van Maspalomas zijn zeker een spectaculaire attractie en een belangrijke natuurlijke bezienswaardigheid op Gran Canaria. Het gebied staat bekend om zijn uitgestrekte zandduinen die zich uitstrekken tot aan de zee en zijn bezaaid met palmbomen.

De duinen zijn een beschermd natuurgebied en zijn een belangrijk leefgebied voor verschillende planten- en diersoorten. Het is van groot belang om deze natuurlijke omgeving te beschermen en het ecosysteem te behouden.

Het is waar dat klimaatverandering en menselijke activiteiten zoals toerisme een negatieve invloed hebben op de duinen van Maspalomas. Daarom is er een belangrijke rol weggelegd voor duurzaam toerisme en het nemen van maatregelen om de impact op het milieu te minimaliseren.

Desondanks blijven de duinen van Maspalomas een prachtige en unieke bezienswaardigheid, en het is zeker de moeite waard om ze te bezoeken tijdens uw verblijf op Gran Canaria.

Als je gaat wandelen naar het strand blijf dan op de aangegeven route!

Het gebied is gelegen aan het breedste en langste strand van Gran Canaria.

Dunas Maspalomas

Vanuit Playa del Ingles

Maak een wandeling langs het strand en de duinen van bijna 7 kilometer tussen Playa del Ingles en Maspalomas. en neem een taxi terug of andersom.

Om de duinen echt te waarderen, sta je op voor zonsopgang en loop je zo naar binnen vanaf Hotel Riu Palace aan het einde van Avenida Tirajana in Playa del Inglés.

Tip: ervaar de gloed van zonsopgang en de geleidelijke opwarming van het zand in volledige stilte. Of geniet van een schitterende zonsondergang vanuit Playa del Inglés.